W naszej placówce kładziemy duży nacisk na racjonalne odżywianie dziecka, oraz kształtowanie u niego prawidłowych nawyków żywieniowych. Wiedząc, że w okresie wczesnego dzieciństwa rozpoczyna się kształtowanie preferencji smakowych, oraz zdolność dziecka do zapamiętywania zapachu i smaku, proponujemy Państwa dzieciom urozmaicone i doskonale zbilansowane posiłki. Wszystkie /zarówno ciasta,
pierogi, naleśniki, wszelkiego rodzaju desery, kompoty a także np. pieczony schab wykorzystywany na przepysznych kanapkach/
przygotowywane są od początku do końca w nowoczesnej kuchni placówki macierzystej czyli Przedszkola Niepublicznego Artystyczno-Językowego „Nasza Bajka” przez wykwalifikowane panie kucharki pod czujnym pod okiem intendenta – pani Magdaleny Rosłońskiej. Nie stosujemy półproduktów, produktów garmażeryjnych czy wzmacniaczy smaku. Smak
potraw wydobywamy stosując wyłącznie zioła i przyprawy naturalne. Napoje /wodę, soki, kompoty lub herbatkę/ podajemy na każdą prośbę dziecka. W żłobkowym menu nie
wykorzystujemy mięsa wołowego ani jego przetworów i zawsze dbamy o to, aby dzieci jadły dużo owoców i warzyw.
Staramy się aby jedzenie było dla dzieci przyjemnością a nie przymusem, a nauka spożywania posiłków była dla nich interesująca i absorbująca, oraz kształtująca ich zdolności psychomotoryczne.
Jeśli dziecko cierpi na alergię pokarmową i konieczne jest stosowanie specjalnej diety, istnieje możliwość dostosowania posiłków do indywidualnych wymagań dziecka. Jeśli jest to możliwe zastępujemy składniki działające na dziecko alergicznie innymi produktami o podobnych właściwościach odżywczych.
Jeżeli jednak dieta dziecka wymaga stosowania specjalistycznych składników pożywienia, nie znajdujących się w zapasach magazynowych placówki lub bardzo drogich, możliwe jest podawanie dziecku potraw lub produktów dostarczanych przez rodziców. Wymaga to jednak indywidualnej zgody dyrektora placówki.
Godziny posiłków
9.00 – śniadanie
Potrawy śniadaniowe:
zupy mleczne, płatki z mlekiem, ciepły napój mleczny, pieczywo z masłem, wędliną, serem lub jajkiem w postaci past z dodatkiem zieleniny, twarożku. Dodatek warzyw lub owoców.
10.00 – drugie śniadanie
owce lub warzywa, soki owocowo-warzywne
12.00 – obiad
Potrawy obiadowe:
Drugie danie zawiera warzywa, produkt białkowy (jak mięso, jajko, ser) oraz węglowodany (jak ryż, ziemniaki, kluski, kaszę), kompot.
14.30 – podwieczorek
Podwieczorek w naszej placówce składa się z:
zupy gotowanej na wywarze mięsno – warzywnym, zagęszczanej
mlekiem, śmietanką i/lub mąką, z deseru (porcja ciasta lub
galaretka, mus owocowy, przetwory owocowe, budynie, ryż
zapiekany z jabłuszkiem itp) i oczywiście napojów.
16.00-16.15 – II podwieczorek
kanapeczki oraz napoje
Zachęcamy Państwa do systematycznego zapoznawania się z dokładnym tygodniowym jadłospisem – do analizy i pobrania w zakładce obok.